Kuchnia
Zapiekanki i nie tylko
Mini calzone z wołowiną i pieczoną papryką
Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 600 g
suche drożdże, 20 g
cukier, 2 łyżeczki
sól, 2 łyżeczki
oliwa, 3 łyżki
ciepła woda, ok. 300 ml
Sos pomidorowy:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
pomidory w puszce, 400 g
woda, 200 g
sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka
oliwa do smażenia
Farsz:
papryka czerwona, 1 sztuka
papryka żółta, 1 sztuka
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
mielona wołowina, 400 g
sól, pieprz, papryka ostra wędzona
pomidory suszone, 5 sztuk
świeża bazylia, 1/2 doniczki
mozzarella, 120 g
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dorzucić pomidory. Do puszki wlać wodę, następnie jej zawartość przelać do sosu. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zmiksować.
Z papryk usunąć gniazda i białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Kiedy skórki papryk będą czerniały przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na 20 minut. Następnie ściągnąć skórę. Pokroić w grubą kostkę.
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić. Smażyć na dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni. Wlać sos pomidorowy. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia do zredukowania całego sosu. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Dodać do mięsa razem z papryką. Chwilę podgrzewać. Wymieszać z porwaną na mniejsze części bazylią. Kiedy farsz wystygnie dodać mozzarellę pokrojoną w grubą kostkę.
Ciasto delikatnie zarobić. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość 5-8 mm. Wycinać koła o średnicy 9 cm. Na każde nakładać dużą, czubatą łyżkę farszu. Złożyć na pół tak jak pierogi. Brzegi bardzo dokładnie zlepić. Obtoczyć w mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni na funkcji góra-dół.
MA==