Kuchnia

Ciasta i desery

Składniki:

- 500 g mąki

- 250 g margaryny

- 2 żółtka

- 150 g cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%



Na nadzienie:

- 6 - 8 jabłek

- rodzynki, cynamon, cukier waniliowy



Mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę, zagnieść jednolite ciasto, podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/2 ), większą część schłodzić w lodówce min 30 minut, mniejszą włożyć do zamrażarki. 2/3 ciasta wylepić dno i boki tortownicy ( 21 cm średnicy ), podpiec 10 - 15 minut w 170 st. C.

2/3 jabłek pokroić w kostkę, a pozostałe zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i cynamonem, dodać sparzone rodzynki, odstawić. Odcisnąć sok i wyłożyć jabłka na podpieczone ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Piec około 60 minut w 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation