Kuchnia

Grzyby

Zupa leśniczyny
(przepis własny)

Składniki dla 4 osób:
1l bulionu drobiowego
200g kiełbasy myśliwskiej
250g grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, gąski)
1 cebula
2 łyżki oliwy peperoni
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta suszonego tymianku
1 liść laurowy
0,5 łyżeczki suszonej szałwii
sól
pieprz
20 szt. ugotowanych pierożków z nadzieniem mięsno-gryczanym
natka pietruszki do dekoracji

Grzyby czyszczę, myję i osączam na sicie. Kroję w paseczki i obsmażam na oliwie. Przekładam do garnka. Na pozostałej na patelni oliwie przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w talarki kiełbasę. Dodaję do grzybów. Wlewam bulion. Dodaję koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu ok. godziny. Śmietanę rozprowadzam ze szczyptą soli i wlewam do zupy. Ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pierożki i ponownie zagotowuję. Rozlewam zupę na talerze i dekoruję natką pietruszki.

Read more: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2013/11/zupa-lesniczyny.html#ixzz2lDTpCHe0
http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/apage.html#ixzz0JSUnUmvQ
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation