Inne

podręczne porady

Jak uratować przesoloną zupę?

Lekko przesolona zupa

Jeśli dodamy do niej mleko lub śmietanę – słony smak złagodnieje. Można też do lekko przestudzonej zupy, już na talerzu, dodać jogurt naturalny.

Inny sposób to wrzucenie do gotującej się potrawy dwóch surowych białek jaj, które zwiążą sól. Potem trzeba zebrać z powierzchni zupy ścięte białko. Wadą tego rozwiązania jest jednak to, że zawsze jakieś fragmenty białka pozostaną w zupie, a nie wyglądają one zbyt elegancko.

Średnio przesolona zupa

Najpopularniejszy sposób: wrzucić do zupy 1-2 duże, surowe, obrane ziemniaki i gotować je przez ok. 10 min. Ziemniak wchłania sól. Potem trzeba go wyjąć i zupę można podawać.

Mocno przesolona zupa

Nie miejmy złudzeń – najroztropniejszym sposobem będzie odlanie części zupy (i na przykład zamrożenie jej – będzie jak znalazł jako wkład do innej zupy, którą kiedyś będziemy gotować), dolanie gorącej wody lub delikatnego rosołu, i w zależności od tego, co gotujemy – dodać jeszcze np. puszkę siekanych pomidorów, dwie łyżki kaszy jaglanej itp., żeby nie była zbyt rzadka. Pamiętajmy koniecznie o przyprawach – gałązka świeżego lubczyku lub selera może zdziałać cuda, zwłaszcza w ratowanej zupie. I nie zapominajmy o tym, żeby balansować płaskie smaki na przykład przy pomocy odrobiny soku z cytryny lub octu winnego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation