Inne

podręczne porady

KIEDY SOLIĆ?

Czy wiecie kiedy należy solić zupę, czy ziemniaki? Na początku, w trakcie, czy na samym końcu gotowania?

• Większość zup soli się mniej więcej na jedną trzecią czasu przed zakończeniem gotowania. Rosół i buliony warzywne należy solić mniej więcej na jedną trzecią po rozpoczęciu gotowania, jeżeli posolimy na początku gotowania będą esencjonalne i smaczne, ale nieco mętne.

• Ziemniaki powinno solić się przed rozpoczęciem gotowania. Najlepiej, gdy posoloną wodę odstawimy na godzinę, aby sól się w niej rozpuściła. Potem mieszamy ją i dopiero wtedy wrzucamy ziemniaki.

• Warzywa strączkowe takie jak groch, soja, fasola, należy solić tuż przed końcem gotowania. Jeśli posolimy na początku, to mimo długiego gotowania, warzywa i tak pozostaną twarde.

• Produkty gotowane na parze najlepiej solić dopiero, gdy są już gotowe. Posolone wcześniej tracą soczystość i część wartości odżywczych.

• Sałatki ze świeżych warzyw, należy solić dopiero przed podaniem, aby nie puszczały soku.

• Mięso smażone, duszone lub gotowane powinno się solić 30 min. przed końcem przyrządzania.

• Ryby powinno się solić kilka minut przed obtaczaniem w mące.





we-dwoje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation