Kuchnia

Domowa piekarnia

Chleb bez wyrabiania - Brulion z przepisami

chleb bez wyrabiania
(1 chleb w keksówce)

250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka dowolnych przypraw* (u mnie zioła prowansalskie)
2 łyżki płatków owsianych
1 szklanka wody (u mnie przegotowana, ostudzona)

mąkę przesiewam do miski. mieszam z solą, płatkami i przyprawami. robię wgłębienie i wkruszam do niego drożdże. posypuję je cukrem i zalewam wodą, delikatanie mieszając. odstawiam do czasu, aż drożdże ruszą**. mieszam ciasto drewnianą łyżką. przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aż ciasto trochę podrośnie***.
keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. przekładam do niej ciasto na chleb. wkładam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut, następnie przekręcam temperaturę do 200 stopni i piekę około godziny (u mnie dokładnie 50 minut).
czekam jak chleb lekko przestygnie i kroję.


*może być łyżka dowolnych przypraw, można nawet wymieszać kilka ulubionych, które razem tworzą dobrą mieszankę.
**do momentu, gdy zobaczycie, że drożdże zaczęły pracować.
***w oryginale jest mowa o 30 minutach, u mnie trwało to jakąś godzinkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation