Kuchnia

słodkości

Czekoladowe Obcasy: CIASTO Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
Składniki na ciasto:

2 budynie czekoladowe
1 płaska łyżka mąki
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

1 mała puszka karmelu
1 kostka masła
1 kieliszek wódki

Składniki na posypkę:

200 g ziaren słonecznika
3 łyżki cukru
1 płaska łyżka masła
1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze kilka minut. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Powoli przesiewamy do naczynia z jajkami, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę (25x30cm) i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Na patelnię wsypujemy składniki na posypkę i smażymy, aż słonecznik się delikatnie zrumieni. Gotowy przekładamy na duży talerz lub tacę i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na gładką masę, stopniowo dodajemy karmel i wlewamy alkohol. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Jedną część przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem i smarujemy 3/4 wcześniej przygotowanego kremu. Posypujemy połową uprażonego i rozdrobnionego słonecznika. Przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy pozostałą część kremu. Posypujemy drugą połową słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation