Kuchnia

słodkości

Czekoladowe cupcakes z wiśniami - Cupcake FactorySkładniki na 10 sztuk:

100 g masła
40 g kakao
1 jajko
60 g gęstej, kwaśnej śmietany
100 ml wody gazowanej
120 g mąki
150 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wiśniowe nadzienie:

ok. 500 g wiśni
5 łyżek cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem wiśniowy:

250 g mascarpone
250 g śmietany 30%
2 łyżki cukru z wanilią
5 łyżek przetartego wiśniowego nadzienia’

Najpierw przygotowujemy nadzienie. Wiśnie pozbawiamy pestek, zasypujemy cukrem i gotujemy przez ok. 30 minut, żeby woda odparowała, a całość lekko się zagęściła. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, tworząc coś w rodzaju kisielu wiśniowego z całymi owocami. Możecie użyć gotowego dżemu wiśniowego, ja takowego nie miałam, więc powtórzyłam pomysł z tartaletek z truskawkami. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło rozpuszczamy w rondelku z kakao (uważajcie, bo masa jest bardzo gęsta i może się przypalić) i ostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy lekko z jajkiem. Dodajemy kakao z masłem i wodę gazowaną, całość ponownie lekko ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Już nie ubijamy, tylko mieszamy do połączenia się składników. Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy.

Przecieramy 5 łyżek wcześniej przygotowanego wiśniowego nadzienia przez gęste sitko, żeby pozbyć się skórek. Ubijamy schłodzone mascarpone, śmietanę i cukier z wanilią na puszystą masę. Pod koniec dodajemy przetarte wiśnie. Krem wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodził przed dekorowaniem.

Z babeczek wycinamy środki (miły moment – można podjadać, co się wytnie :) ) i wypełniamy je wiśniowym nadzieniem. Wierzchy dekorujemy kremem, za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na koniec dodajemy wisienkę :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation