Święta i uroczystości

Halloween

październik, to czas dyń, które przywołują amerykańskie święto halloween. to również ukochany owoc amerykanów, którzy podają ją na różne sposoby, ale najbardziej uwielbiają zupę dyniową.

gęsta, kremowa z bogactwem przypraw na ostro z dodatkiem sera gouda zachwyci smakoszy dyniowych specjałów. a oto przepis na amerykańską zupę dyniową, podaną w oryginalnej miseczce z dyni. zapraszam



składniki:

1,5 kg dyni piżmowej
80 g marchwi
150 g czerwonej papryki
30 g selera naciowego
80 g cebuli
2 ząbki czosnku
15 g zmielonego imbiru lub świeżo startego
3 zmielone goździki
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki zmielonej curry
1,5 łyżeczki zmielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka keczupu
200 ml kwaśnej śmietany
40 g masła
1 l bulionu z kurczaka
drobno starty ser gouda
drobno pokrojona swieża natka pietruszki
wykonanie:

wszystkie warzywa z przyprawami gotować w bulionie do miękkości. /można na maśle przysmażyć cebulkę drobno pokrojoną, czosnek i dodać do bulionu/
przy użyciu blendera, dokładnie rozdrobnić na papkę /po usunięciu ziela angielskiego i listka laurowego/.
doprawić solą i zaprawić śmietaną.
na koniec dodać ser i natkę.
podawać z groszkiem ptysiowym lub tostami.
uwaga !

puree zmiksowane można również przetrzeć przez sito.

smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation