Święta i uroczystości

Halloween

popękane ciasteczka

Składniki (na 32 ciasteczka):
- 4 łyżki (60g) masła o temperaturze pokojowej
- 125g posiekanej gorzkiej czekolady
- 60g posiekanej czekolady deserowej
- 2 szklanki (315g) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 4 duże jajka
- 2 szklanki (500g) cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wody (opcjonalnie)
- ½ szklanki (60g) cukru pudru, przesianego

Przygotowanie:

1. Wykładamy dwie blachy pergaminem.

2. W szklanej lub metalowej misce wymieszać masło z obiema czekoladami (ustawić na rondlu z wrzącą wodą tak, żeby miska nie dotykała wody) od czasu do czasu wymieszać na gładka masę i odstawić do ostygnięcia.

3. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

4. W kolejnej misce mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty ubić jajka z cukrem na jasno żółty kolor .

5. Dodać czekoladę z masłem, wanilię i rozpuszczoną kawę, a następnie ubić, by składniki się połączyły.

6. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy na niskich obrotach, aż połączy się z masą. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, stężało.

7. Piekarnik nagrzać do temperatury 165C.

8. Wsypujemy cukier puder do niewielkiej, płytkiej miseczki. Nabieramy łyżeczkę ciasta, formujemy w dłoniach kulkę i obtaczamy ją w cukrze pudrze, układamy ją na przygotowanej blasze co 6 cm.

9. Piec jedną blachę, aż ciasteczka podrosną, popękają i stwardnieją. Sprawdzamy po 13 minutach, jeśli są surowe ponownie sprawdzamy po upływie 1 minuty.

10. Studzimy ciasteczka przez 5 minut na blasze i pczekładamy na metalową kratę do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation