Kuchnia

FIT

Pizza kalafiorowa z pomidorami

Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Puszka pomidorów
Oregano
1 łyżeczka cukru
Sól pieprz
Kalafior
300 g pomidorów
Zielona cebulka
200 g sera gouda
250 g sera mozzarella
Pół pęczka bazylii

Sos pomidorowy: drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażyć na oliwie przez 5 minut, dodać pomidory w puszcze. Doprawić oregano, cukrem, solą i pieprzem.

Kalafiora podzielić na różyczki, blanszować w osolonym wrzątku 4 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą.

Pomidory pokroić w plasterki, zieloną cebulkę posiekać. Goudę utrzeć, mozzarellę pokroić w plastry.

Na spody: Kalafiora utrzeć, zmieszać z serem gouda.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i formować na nich spody do pizzy. Piec kolejno w 225 st. C przez 10 minut. Nakładać przygotowane dodatki i piec jeszcze 12 minut. Posypać posiekaną bazylią
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation