Kuchnia

FIT

Chińczyk z warzywami i kurczakiem

Składniki (na 6 porcji):
400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego
300 ml sosu sojowego (przynajmniej)
100 g masła
50 g suszonych grzybów mun lub shitake
4 filety z kurczaka
3 papryki (zielona, żółta, czerwona)
6 marchewek
3 pietruszki
1 duży seler
1 por
1 brokuł
szczypiorek
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
sól




Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie pokroić na średniej wielkości kostkę. Zalać dużą ilością sosu sojowego. Odstawić na minimum godzinę, a następnie usmażyć na złoto w woku z niewielką ilością oleju. Gotowego kurczaka odstawić do salaterki.

Grzyby mun moczyć w wodzie przez 15-30 minut. Następnie przepłukać i gotować przez 10. Ostudzić i pokroić w paski. Odstawić.

Zagotować w dużym garnku wrzątek i wrzucić makaron. Po 3 minutach odcedzić. Dokładnie opłukać zimną wodą i odsączyć. Podzielić na 2 lub nawet 3 partie i kolejno smażyć na patelni z rozgrzanym masłem, podlewając pod koniec sosem sojowym, aż makaron nabierze bursztynowego koloru.

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Marchewkę, pietruszkę, por i seler obrać i umyć. Wszystko pokroić w julienne (równej wielkości paski). W woku z rozgrzaną oliwą wrzucać kolejno składniki (co ok. 5 minut kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.

Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka wlać trochę wody, a wszystkie składniki zgarnąć na ścianki, tworząc w ten sposób przestrzeń z sosem na środku. Wlać rozrobioną mąkę i szybko zamieszać. Gdy sos zacznie gęstnieć, wymieszać z całą zawartością woka.

Na całym talerzu równomiernie rozprowadzić makaron, a na środek wyłożyć trochę warzyw z kurczakiem. Ozdobić różyczkami brokuła i posypać posiekanym szczypiorkiem. Jeść najlepiej pałeczkami :). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation