Ogród
♥ Archi ♥, architecture, Architektura
Zupa krem z ziemniaków i borowików.
SKŁADNIKI (2 – 4 osoby):
NA INTENSYWNY BULION WARZYWNY:
4 litry wody
12 + 6 średnich marchewek
5 + 3 średnie pietruszki
1 + 1/2 dużego selera
3 + 2 duże pory
2 cebule w łupinach
1 duża główka czosnku
2 łyżki oleju
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
mała garść suszonego lubczyku
sól
NA ZUPĘ:
700 g ziemniaków
300 g prawdziwków (użyłam mrożonych)
1 duża cebula
sok z cytryny
50 + 50 g masła
1 łyżeczka świeżego tymianku (samych listków)
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszki i selera kroimy na duże kawałki. Główkę czosnku przekrawamy wszerz na pół.
Do dużego gara wlewamy 4 litry zimnej wody. Wrzucamy 12 marchwi, 5 pietruszek, 1 seler, 3 pory, 2 cebule (wraz z łupinami), główkę czosnku, kilka listków laurowych (3 – 4) , kilka kulek ziela angielskiego (6 – 7), kilka ziaren pieprzu (5 – 7), łyżkę suszonego lubczyku, pół łyżeczki soli i dwie łyżki oleju.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 2,5 godziny. Warzywa wyjmujemy, bulion przecedzamy przez sito. Wlewamy z powrotem do garnka.
Ponownie dodajemy 6 marchwi, 3 pietruszki, 1/2 selera, 2 pory i ewentualnie jeszcze do smaku przyprawy (ja dodałam jeszcze 3 listki laurowe i około 1 łyżki lubczyku). W razie potrzeby dolewamy gorącej wody aby przykryć warzywa.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 2,5 godziny. Warzywa wyjmujemy, bulion przecedzamy przez sito. Wlewamy z powrotem do garnka.
Do powstałego, intensywnie warzywnego, bulionu (ok. 1,5 litra) dodajemy 700 g, obranych i pokrojonych w kawałki, ziemniaków, 50 g masła. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Miksujemy na krem. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny (sok ma przełamać słodycz bulionu warzywnego). Jeśli wolicie zupę nie tak gęstą, dodajcie 500 g ziemniaków, lub nawet mniej. Można dodać śmietanę jeśli ktoś lubi, sami zdecydujcie.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, wrzucamy pokrojone w duże kawałki grzyby (uprzednio rozmrożone). Podsmażamy. Dorzucamy cebulę i tymianek. Smażymy razem na złoto.
Zupę nakładamy do miseczek, polewamy masłem z cebulką i kładziemy kawałki grzybów. Podajemy z bułeczką.
MA==