Ogród

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Super trufle!

Przepis:
składniki na sporo bardzo wydajnych trufli:

dwie tabliczki (200g) białej czekolady, możliwie dobrej jakości
pudełeczko (250g) mascarpone
szklanka mleka w proszku (nie mam pojęcia ile waży)
skórka starta z dwóch ładnych cytryn (sferycznych, z gładką skórką i pachnących)
sok wyciśnięty z jednej z powyższych cytryn
opcjonalnie cukier puder
około 2 tabliczki czekolady do unurzania trufli (miałam deserową 50% kakao-skorupka wyszła świetna!)
kilka kropel oleju rzepakowego (chlustłam na oko, góra łyżeczkę)


Wykonanie:

Skórkę z cytryn ścieramy, sok z jednej wyciskamy.
Białą czekoladę łamiemy i topimy w kąpieli wodnej.
Mascarpone mieszamy mniej więcej z mlekiem w proszku, następnie dodajemy stopioną czekoladę i ucieramy mikserem na puszystą masę (nie jakoś szczególnie długo).
Dodajemy skórkę z cytryn. Mieszamy. Na koniec wlewamy sok, ciągle ubijając masę.
Próbujemy, ewentualnie słodzimy do smaku cukrem pudrem.
Wkładamy masę do lodówki na jakiś czas (ale nie na całą noc, bo będzie za twarde). Ma być na tyle twarda żeby dało się formować z niej zgrabne kuleczki.
Ulepione kuleczki chłodzimy jeszcze chwilę w lodówce. W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę deserową z dodatkiem oleju (chyba nie jest konieczny) na polewę. Kuleczki "obtaczamy" w czekoladzie i kładziemy na papierze do pieczenia (na niczym innym!).
Chłodzimy nasze dzieło.
Delektujemy się...

Przechowujemy w lodówce, ale najprawdopodobniej nie będziecie mieli czego chować...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation