Kuchnia

Ciasta DROŻDŻOWE na słodko

Drożdżówki z budyniem i owocami

Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):
500 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła
Budyń:
1 opak. dużego budyniu
2 i 1/2 szkl. mleka
3 łyżki cukru
Owoce:
mrożone truskawki, maliny, jagody
Kruszonka:
mąka
masło
cukier

Ciasto: Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W międzyczasie ugotować gęsty budyń.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego budyń. Ułożyć zamrożone owoce, truskawki układać przekrajane na mniejsze części. Posypać kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.
Ciasto bułeczek można posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation