Kuchnia

Ciasta DROŻDŻOWE na słodko

BRAZYLIJSKIE BULECZKI KOKOSOWE.

Składniki (na ok. 12 bułeczek):

- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajo
- 2 szklanki mąki pszennej (szklanka=240 ml)
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

- jajko do posmarowania

W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Jak ciasto będzie wyrośnięte, lub pod koniec jego wyrastania przygotować farsz. Na małej patelni podgrzać (przez około 2 minuty) składniki farszu - do czasu gdy cukier się rozpuści, a wiórki zaabsorbują mleko.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubość około 5 mm. Pokryć równomiernie kokosową masą i zrolować. W zależności od długości rulonu podzielić na około 10 - 12 równych części. Układać je w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, częścią rozciętą do spodu. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do zezłocenia. Jeżeli szybko biedą łapać kolor można przykryć folia aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation