Kuchnia

Owoce morza

: Pieczone krewetki z ziołami

Krewetki tym razem w postaci zimnej przekąski. Szczególnie dobre na spotkanie towarzyskie. Przygotowujesz z wyprzedzeniem, wkładasz do lodówki i niczym się już nie martwisz. Wyciągasz tuż przed przyjściem gości.

Przepis zaczerpnięty z książki pt: "Kuchnia Meksykańska" w ramach serii: "Podróże Kulinarne". O "meksykańskości" tego dania świadczą tylko dwa składniki: kolendra i oczywiście papryczki chilli. Poza tym występują tu także powszechnie znani przyjaciele krewetek: czosnek, pietruszka i oliwa. Do tego szczypiorek, sok z cytryny, pół godziny w piekarniku, godzina w lodówce i popisowy starter gotowy.

Składniki

- 1 kg mrożonych krewetek (tygrysich lub średnich)
- 3-6 czerwonych papryczek chilli
- 4 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- pęczek świeżej kolendry
- pęczek świeżej pietruszki
- pęczek szczypiorku

Sposób przyrządzenia
Krewetki rozmroź i osusz. W szerokim naczyniu żaroodpornym wymieszaj oliwę, sok z cytryny, dobro posiekane chilli, rozgnieciony czosnek, paprykę w proszku i sól. Wrzuć krewetki i wymieszaj dokładnie w marynacie.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni C. Wstaw krewetki w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piecz ok. 30 min.
Wyjmij upieczone krewetki. Odlej nadmiar marynaty. Gdy krewetki ostygną, wstaw na ok. 1 godzinę (może być dłużej) do lodówki.
Posiekaj zioła i obtocz w nich krewetki tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation