Kuchnia

PYSZNE

Przepis na domowe masło orzechowe z orzechów arachidowych:

2 szklanki prażonych, solonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:

Jeżeli nie mamy prażonych orzechów, to prażymy je na suchej patelni lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni.

Orzeszki miksujemy przez około 12 – 15 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe masło przechowujemy w lodówce najdłużej przez miesiąc. Jako jedną porcję masła traktujemy 2 małe łyżeczki.

maslo_orzechowe_2
źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/maslo-orzechowe
Przepis na domowe masło orzechowe z migdałów:

Składniki:

2 szklanki migdałów,
Sposób przygotowania:

Migdały prażymy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni. Wrzucamy je do blendera i blendujemy przez około 12 minut do uzyskania jednolitej masy, Przechowujemy tak samo jak masło orzechowe.

http://tipsforwomen.pl/domowe-przepisy-zdrowe-masla-orzechowe-wlasciwosci-3/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation