Inne

Menu dla dzieci

Kluski na parze
Dania główne, przekąski, Dania Mączne i DrożdżoweMarzec 25, 2010Komentarze: 3

Kluski na parze vel bułki na parze, kluchy na ścierce, pyzy drożdżowe, buchty, pampuchy, parowańce, parowcami itd. itp. Ile nazw, tyle sposobów przygotowania, podawane na słodko bądź słono z mięsami. Smak mojego dzieciństwa, pamiętam zamierzchłe czasy przedszkola, w którym to było jedynie danie do którego prosiłam dokładkę :) Moja Mama zawsze robiła z roztopionym masłem i posypane cukrem, bądź z koktajlem owocowym, który stał się dla mnie idealnym dodatkiem do klusek.
Składniki

ok 1/2 kilograma mąki
1 jajko
2 dag drożdży
2 łyżki masła - roztopić
szczypta soli
2 płaskie łyżki cukru
szklanka mleka

Czas przygotowania: ok 90 min
Czas gotowania: po 5 minut
Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

Sporządzić rozczyn: W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki wymieszać rozkruszone drożdże. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Do wyrośniętego rozczynu dodać jajko, sól, mąkę, wyrobić lekkie ciasto (lepiej dać ciut mniej mąki i w razie czego dodać, ciasto powinno być elastyczne, nie za gęste), dodać masło - wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć do wyrośnięcia, przykryte ściereczką - do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielić na kawałki (wybierać ciasto łyżką) i formować z niego kulki, odkładać na stolnicę oprószoną mąką, ponownie zostawić na ok 15 minut do wyrośnięcia 9przykryć ściereczką by ciasto nie wyschło). Gotować na parze ok 5-6 minut po ok 4 sztuki (w zależności jakie są duże kluski). Należy pamiętać że sporo urosną!

U mnie z koktajlem truskawkowym - zmiksować truskawki, jogurt i cukier (proporcje według gustu), polać kluski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation