Kuchnia

Coś na ząb

Pełnoziarniste racuchy na twarogu

Składniki na 2 porcje:

2 jajka (osobno białka i żółtka)
4 czubate łyżki twarogu chudego sernikowego (u mnie Emilka 0%- do kupienia w Netto, Realu)
3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (standardowo Lubella)
2,5 łyżki ksylitolu lub cukru lub miodu
ok. 5 łyżek kefiru
łyżka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej lub budyniu w proszku

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodać twaróg, kefir i przesiać mąkę ze skrobią, dołożyć cukier i dokładnie wymieszać łyżką. Do masy dokładamy ubite białka. Masa powinna być gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z dwóch stron, nie przykrywamy patelni. Smażymy na małym gazie, ale długo, do zarumienienia.
Podawać z masłem orzechowym albo powidłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation