Hobby

Patchwork, szydelko, druty, handmade

Tort kawowo - kokosowy


Składniki i sposób przygotowania:
(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Biszkopt kawowy:

3 jajka
3 łyżki wody
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kawy cappuccino
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka wymieszane z wodą. Dodaj mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wylej do foremki. Piecz w temp 180 C przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.


Biszkopt kokosowy:

3 białka
1/5 szklanki cukru
75 gram wiórek kokosowych
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj. Wsyp wiórki kokosowe mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do tortownicy i upiecz na lekko złoty kolor.


Krem ze słodkiej śmietanki:

400 g śmietanki 30% (lub 2 opakowania śnieżki + mleko)
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki likieru kawowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżeczki żelatyny
+ rozpuszczona kawa (opcjonalnie z dodatkiem alkoholu) do nasączenia biszkoptów


Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij mikserem, dodaj cukier puder (lub przygotuj śnieżkę według przepisu na opakowaniu), następnie likier kawowy, kawę i tężejącą żelatynę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation