Hobby

Patchwork, szydelko, druty, handmade

Tort orzechowo-kawowy - Magazyn Kuchnia

Ciasto
8 jajek
15 dag cukru
13 dag mąki pszennej
20 dag mielonych orzechów laskowych
1 cukier waniliowy
2 łyżki mocnej zimnej kawy
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do nasączenia ciasta
100 ml mocnej zimnej kawy
2 łyżki grappy, brandy lub czystej wódki
Do przygotowania formy
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
Do przybrania tortu
starta czekolada
czekoladowy groszek
Masa
50 dag sera mascarpone
20 dag śmietanki 36%
5-6 łyżek mleka
1 łyżka soku cytrynowego
3 torebki cukru waniliowego
2 łyżki startej czekolady
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami 1/3 cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na gęstą masę. Mieszamy z kawą i skórką cytrynową. Do masy żółtkowej dodajemy połowę orzechów i pianę z białek. Resztę orzechów mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Upieczone ciasto pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy z tortownicy i pozostawiamy do ostygnięcia. Robimy krem: śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Ser ucieramy z mlekiem i sokiem cytrynowym, dodajemy bitą śmietanę i startą czekoladę. Ciasto kroimy na trzy krążki. Dolny i środkowy krążek nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem, smarujemy kremem i składamy. Resztą kremu smarujemy tort z wierzchu, posypujemy startą czekoladą i przybieramy groszkiem czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation