Kuchnia

ciekawostki kuchenne

Kakao - nie tylko do picia;-)
Kakao jest jednym z najbardziej wartościowych dla naszego organizmu napojów. Często jednak
nie doceniamy tego, co mamy pod ręką. Większości z nas kakao kojarzy się z napojem mlecznym
i osłodzonym, w dodatku często pitym jedynie przez dzieci. Tymczasem okazuje się, że to najbardziej wartościowe jest gorzkie i jedynie rozpuszczone w wodzie, gdyż tylko wtedy w pełni zachowuje swoje właściwości. W dodatku wystarczy rozpuścić w wodzie jedynie łyżeczkę kakao dziennie, by w pełni korzystać z dobrodziejstw w nim zawartych.


Kakao, oprócz flawonoidu opóźniającego procesy starzenia oraz naturalnych substancji aromatycznych, zawiera: wapń, żelazo, magnez i fosfor, witaminy A, E i z grupy B, tryptofan (podnosi poziom serotoniny – tzw. hormonu szczęścia) i fenyloetyloaminę.


Wpływ kakao na nasz organizm:
- obniża ciśnienie krwi
- redukuje poziom cholesterolu
- polepsza ukrwienie mózgu
- poprawia pamięć
- redukuje ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę i raka

Źródło: http://my-hair-secrets.blogspot.com/2013/03/kakao-nie-tylko-do-picia.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation