Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasteczka owsiane, przepyszne

Składniki na dużą puszkę ciastek:

szklanka płatków owsianych
pół szklanki mąki owsianej (po prostu zmiksowałam płatki na pył)
pół szklanki poppingu z amarantusa (można zamienić na np. mąkę pełnoziarnistą, płatki orkiszowe)
pół szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki orzechów ziemnych
1/3 szklanki siemienia lnianego
pół szklanki oleju
pół szklanki maślanki
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru/ ksylitolu (dajcie mniej!)
szczypta soli
jajko

Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy. Mokre składniki również mieszamy w osobnym naczyniu i dodajemy do miski ze suchymi składnikami, mieszamy dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcję ciasteczek zachowując odstępy. Ciasteczka są gotowe, gdy się zrumienią, a im dłużej potrzymamy je w piekarniku, tym bardziej będą chrupkie. Cóż, to wszystko!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation