Kuchnia

wypieki

Sernik czekoladowo-jagodowy z niebiańską chmurką

Składniki:

Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 130 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko

Masa serowa:
- 200 g masła temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 1 kg sera (może być z wiaderka)
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki do warstwy czekoladowej
- 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli

Składniki do warstwy jagodowej
- 150 g zmiksowanych jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Chmurka:
- 5 białek temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe (2x40g)

Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 9 łyżek mleka
- szczypta soli

Tortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wykładamy nim dno foremki.
Masa serowa: Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy na przemian jajka z serem a gdy całość będzie już połączona dodajemy skórkę z cytryny i mąkę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy składnik do warstwy czekoladowej a do drugiej składniki masy jagodowej. Na spód wylewamy masę czekoladową a na nią delikatnie przekładamy masę jagodową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1h.

Chmurka: Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukry i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Delikatnie wsypujemy budyń i mieszamy do połączenia. Wyjmujemy sernik i na wierzchu nakładamy pianę tworząc coś w rodzaju kopuły. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut. Studzimy najlepiej całą noc przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Polewa: czekoladę, mleko i sól umieszczamy w misce, którą stawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą ( miska nie może dotykać wody!), mieszamy do rozpuszczenia jeśli masa będzie za gęsta możemy dodać jeszcze odrobinę mleka. Studzimy a następnie polewamy całe ciasto.

* Zamiast jagód możemy wykorzystać maliny albo truskawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation