Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Jabłecznik na biszkopcie z pyszną masą cappuccino
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
3 łyżki wody (przegotowanej ciepłej)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta kardamonu
Lekka śmietankowa masa cappuccino:
750 ml śmietanki 30%
20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
11 dag czekoladowego cappuccino (1 duże opakowanie)
2 1/2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
ok. 20 dag herbatników
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić.
Do przegotowanej ciepłej wody dodać cukier i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać sok z cytryny, razem wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt.
Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę zimnej wody i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Na koniec wsypać galaretki cytrynowe w proszku, dodać otartą skórkę z cytryny i szczyptę kardamonu. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie ostudzić i zimą, tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt. Na masie jabłkowej rozłożyć herbatniki i całość włożyć do lodówki na około 30 minut.
Słodką śmietankę przelać do garnka, dodać do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Razem położyć na małym ogniu, i podgrzewając cały czas mieszać, aby czekolada się roztopiła, a masa połączyła. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny (koniecznie, bo inaczej się nie ubije). Czekoladowe cappuccino wsypać do miseczki (odsypać 2-3 łyżki do dekoracji), zalać 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do 1/2 szklanki gorącej wody wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić mikserem, następnie wlać czekoladowe cappuccino i letnią żelatynę (masa zrobi się rzadka, ale proszę się nie bać). Całość razem wymieszać i wylać na herbatniki. Wierzch ciasta posypać czekoladowym cappuccino (odsypanym proszkiem). Włożyć do lodówki na około 24 godziny.
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