Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tiramisu
Przepis Sprawdzony z Poradnika Domowego:
30 dkgbiszkoptow
2 opakowania (50 dkg) serka mascarpone
4 jajka
4-5 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu(likier migdałowy amaretto, rum, koniak, żubrówka)
2 łyżki ciemnego kakao
Rozpuścić kawę w 400 ml gorącej wody i zostawić do odtygnięcia. Wlać alkohol.Oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z 3/4 cukru. Wymieszaj z serkiem. Ubij dokładnie białka, dobrze dodać szczyptę soli (po odwróceniu naczynia 'do góry nogami' powinny się nie wylecieć). Dodaj cukier (do białek najlepszy puder). Wymieszaj z masą serową.
Biszkopty nasącz kawą. Uważnie, żeby się nie rozpadły, zależy to od gatunku biszkoptów. Odrazu układaj w płaskim naczyniu na dnie (chyba nie w tortownicy, bo może przeciekać). Na biszkopty wyłóż pól masy. Oprósz połową kakao i ułóż następną warstwę biszkoptów. Na to resztę masy i znów kakao. I do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Ciasto osiąga różną konsystencję. Myślę, że zależy to od wielkości jajek, od gatunku biszkoptów. Ja jeszcze próbowałam robić z sera trzykrotnie mielonym, koleżanka z serkiem homogenizowanym. Smak jest też niezły, ale jest mniej delikatne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation