Design

Design

Pierożki serowe z jabłkami

Składniki:
1,25 szklanki mąki
250 g margaryny
250 g twarogu
750 g jabłek
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Twaróg zmiel przez maszynkę, na stolnicy mąkę posiekaj z margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde.
Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na ósemki.
Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko dociśnij.

Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C ok 20 minut, aż pierożki się zarumienią. Jak pierożki wystygną posyp cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation