Design

Design

Chleb pszenny z ziemniakami, prażoną mąką i płatkami owsianymi

Składniki:
100g gotowanych ziemniaków (zimnych)
500g mąki pszennej (typ 650) (400g zwykłej + 100g uprażonej)
40g płatków owsianych górskich
50g świeżych drożdży
350 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier. Odstawić na ok. 10 minut. 100g mąki pszennej wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć do momentu aż zmieni kolor na jasnobrązowy (uważać by nie przypalić). Zdjąć z ognia i wystudzić. Podobnie uprażyć płatki owsiane. Do obydwu przesianych mąk dodać sól i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Blaszkę 40x12 natłuścić i wysypać otrębami lub kaszą manną. Do blaszki wyłożyć ciasto, wyrównać, a wierzch oprószyć mąką.Odstawić na 20 minut podczas których rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego wstawić chleb i piec 45-50 minut do "suchego" patyczka. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation