Kuchnia

Coś pożywnego

1. Jeśli chcesz zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową użyj ¾ mąki ryżowej zamiast 1 szklanki mąki pszennej – np. jeśli w przepisie jest napisane, że trzeba użyć 1 szklanę mąki pszennej, użyj ¾ szklanki mąki ryżowej.

2. W celu lepszego „sklejenia” dodaj do ciasta z mąki ryżowej dwa razy więcej jajek niż w przepisie z użyciem białej mąki.

3. Aby ciasto było bardziej wilgotne dodaj na każdą szklankę mąki ryżowej jedną łyżeczkę oleju nierafinowanego lub masła klarowanego.

4. Dobrymi zastępnikami białej mąki są też samodzielnie przygotowane mieszanki – np. z mąki z tapioki (0,5 szkl.), ryżowej (3 szkl.) i skrobi ziemniaczanej (1 szkl.). Z powodzeniem stosowałam także mieszankę mąki ryżowej (1 szkl.), mąki kukurydzianej (1 szkl.) i mąki jaglanej (1 szkl.).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation