Kuchnia

Ciasta BISZKOPTOWE

Rolada czekoladowa z kremem orzechowo-kawowym

Składniki:

masa orzechowa:
150g orzechów ziemnych niesolonych*
150 g masła
150 g cukru pudru
1,5 łyżki spirytusu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50-70 ml wrzącego mleka


Orzechy drobniuteńko posiekać lub zmielić jeśli wolicie żeby mniej chrupało ;).Kawę zalać wrzącym mlekiem i wymieszać z orzechami. Masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechy i spirytus. Dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części.


masa czekoladowa:
500g herbatników maślanych typu pettit beure**
1 szkl. gorącego mleka
100 g masła
4-5 łyżek kakao

Herbatniki zmielić i wymieszać na sucho z kakao. Dodać stopione masło, mleko i bardzo dobrze wyrobić na gładką masę. Podzielić na dwie części.
Na folii rozwałkować połowę ciemnej masy na duży prostokat o grubości ok 4mm (można sobie pomóc i wałkować również przez folię) Na to rozsmarować połowę orzechowej masy. Zwinąć ciasno roladę. Posypać posiekanymi orzechami. Tak samo postąpić z dugą częścią masy. Wstawić do lodówki i mocno schłodzić . Kroić "piłując", aby warstwy były ładnie od siebie oddzielone.

*jeśli nie macie orzeszków ziemnych niesolonych można użyć solonych, ale należy je przepłukać woda na sitku i osuszyć bardzo dokładnie na ścierce. Można tez chwilkę uprażyć na suchej patelni.

**z tymi herbatnikami to jest tak, że najlepsze są z firmy Jutrzenka. Mają wówczas odpowiednią kruchość. Czasem się zdarza, że herbatniki innej firmy sprawiają że ciasto nie chce się zwijać ładnie tylko się łamie. Należy sobie wcześniej sprawdzić jego konsystencję. Jeśli tak się dzieje należy dodać troszkę rozpuszczonego masła i mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation