Kuchnia

Na słono: pierogi, knedle, krokiety, kartacze & pyzy

PIEROGI Z GĘSINY - Przepisy Joli

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki margaryny ( ja używam Kasi)
1 łyżeczka soli
Około 1 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz:

600 g piersi z gęsi
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/4 startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
Sól do smaku
Pieprz świeżo zmielony
2 łyżki smalcu z gęsi

Wykonanie:
Pierś z gęsi ugotowałam (z wywaru zrobiłam zupę pomidorową). Natomiast mięso zmieliłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i usmażyłam na gęsim smalcu. Usmażoną cebulę dodałam do zmielonego mięsa. Obrałam czosnek, przecisnęłam przez praskę i też dodałam do farszu.
Następnie wsypałam świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, łyżeczkę majeranku i świeżo startą gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam i farsz miałam już gotowy.
Wówczas przyszła pora zabrać się za ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiałam 3 szklanki mąki, dodałam margarynę, wsypałam sól i wlałam ciepłą wodę. Następnie zagniotłam elastyczne ciasto na pierogi.
Kawałek ciasta odcięłam, rozwałkowałam na stolnicy i szklanką wyciskałam krążki. Na każdy krążek nakładałam farsz i dokładnie zlepiałam boki. W garnku zagotowałam około 2 l wody, wsypałam łyżkę soli i gdy woda się zagotowała wrzucałam pierogi. Gotowałam około 2-3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Po ugotowaniu pierogi polałam przsmażoną cebulką na smalcu gęsim.
Pierogi są bardzo smaczne. Polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation