Kuchnia

Sosy, dipy

Domowe oliwy są bardzo aromatyczne

Oliwa z oliwek z wanilią i borówką brusznicą

Składniki:

jedna laska wanilii
1 łyżeczka borówki brusznicy
500 ml oliwy z oliwek

Laskę wanilii rozciąć, wybrać miąższ, wszystko umieścić w butelce. Dodać borówki, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.



Oliwa z oliwek z tymiankiem i skórką z cytryny

Składniki:

5 gałązek tymianku
skórka z jednej cytryny

Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.


Oliwa z oliwek z listkiem laurowym, suszonymi pomidorami i pieprzem

Składniki:

1-2 listki laurowe
4-5 suszonych pomidorów
1 łyżeczka czarnego pieprzu
500 ml oliwy z oliwek

Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.


Oliwa z oliwek z rozmarynem, solą morską i czosnkiem

Składniki:

3-4 gałązki rozmarynu

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżeczki soli morskiej

500 ml oliwy

Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.


Oliwa z oliwek z trawą cytrynową, chili i imbirem
Składniki:

Oliwa z oliwek

kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, obrany i pokrojony w plasterki
kawałek trawy cytrynowej (lekko rozgnieciony)
1-2 papryczki chili (wypestkowane i pokrojone)

Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.


Oliwa z oliwek z cynamonem, anyżkiem i skórką pomarańczową

Składniki:

1 kawałek cynamonu
1-2 gwiazdki anyżku
skórka z połowy pomarańczy

Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation