Kuchnia

Sosy, dipy

SOS POMIDOROWY Z PIECZONĄ PAPRYKĄ NA ZIMĘ

Składniki:
[przepis własny]
2 kg pomidorów lima
1,5 kg czerwonej papryki
2 duże cebule, obrane i posiekane w kostkę
2-3 papryczki chili, pozbwaione pestek i drobno posiekane
4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
4 łyżki octu winnego
1 łyżka cukru
1 łyżka suszonego oregano
pół łyżki suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy z pieczoną papryką na zimę

Papryki kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy, układamy na blasze skórką do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka ściemnieje i zacznie się marszczyć. Przekładamy je do foliowego woreczka, zamykamy. Po około 10 minutach wyjmujemy papryki i obieramy ze skórki. Miąższ papryk kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Pomidory obieramy ze skórki (w miejscu przeciwległym do szypułki nacinamy na krzyż nożem, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na około minutę, odlewamy wodę i przekładamy warzywa do zimnej wody, następnie obieramy ze skórki). Odkrawamy szypułki, pomidory kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek. Miąższ pomidorów siekamy w kostkę, umieszczamy w garnku. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę przez kilka minut, aż lekko się zezłoci. Dokładamy do garnka z pomidorami. Na patelnię wrzucamy chili i czosnek, smażymy mieszając przez około minutę. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Do warzyw dodajemy ocet i cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut. Po tym czasie warzywa miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Garnek stawiamy z powrotem na palniku i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja warzywa gotowałam 40 minut, po zmiksowaniu sos był już wystarczająco gęsty, więc jedynie bardzo mocno go podgrzałam. Sos doprawiamy oregano, bazylią, papryką, solą i pieprzem. Gorący sos przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut.

* z podanej porcji otrzymałam 6 słoików po 330 ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation