Kuchnia

obiady i przystawki

BANICA (Bulgaria)

rulon francuskiego ciasta (lub dwa, jesli forma jest duza i chcecie slimak dlugi jak na zdjeciu- ja robie najczesciej z jednego i rownie efektownie wyglada, po pokrojeniu tez)
540 g fety
125 g naturalnego jogurtu
2 chude, mode pory (albo jedna gruba)
1 jajo + 1 jajo do posmarowania ciasta
oliwa, pieprz

Rozwinac ciasto, przekroic wzdluz, zeby powstaly dwa dlugie prostokaty (jak z dwoch rulonow, to oczywiscie 4).
Poddusic na oliwie cieniutko skrojony por (nie solic).
W misce wymieszac skruszona fete, podduszony por, jajko, pieprz (ja w ogole nie dadaje soli- feta jest wystarczajaco slona, ale moze ktos musi...)
Na dwoch prostokatach ciasta rozlozyc farsz (oczywiscie wzdluz), i polaczyc dlugie brzegi- powstana dwie "kielbasy".
Ulozyc pierwszego slimaka w okraglej formie, zaczynajac od srodka, nastepnie "doczepic" drugi walek ciasta z farszem.
Posmarowac roztrzepanym jajkiem.
Zamiast sera mozna uzyc szpinak, brokuly lub inne warzywa.
Piec w 200°C ok 30-40 min, w zaleznosci od piekarnika. Chodzi tylko o to, zeby ciasto mialo smakowice zloty kolor.
Proste, pyszne i nie moze nie wyjsc.
Tradycyjnie podawana z jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation