Kuchnia
cooking
na czekoladowym kocie znajdziecie już sporo makaroników. ale ja mimo to bardzo lubię do nich wracać, zwłaszcza gdy mogę je upiec dla jednej z najbardziej kochanych osób jakie znam. m. zażyczyła sobie czekolady, a ponieważ ostatnio robiłam pyszne pralinki z czekoladowo-kawowym nadzieniem to postanowiłam wykorzystać przepis również i tym razem. słodkie pudełeczko dla niej już czeka, resztę wypróbowali codzienni testerzy - smakowało!
składniki na ciasteczka:
70 g białek, wysuszonych przez min. 12-24h na blacie (białka przelewamy do miseczki i odstawiamy w temp. pokojowej na cały dzień, polecam odstawić ok. 10g więcej ponieważ po nocy/dobie początkowa ilość maleje dość znacznie)
170 g cukru pudru, w proporcji 35:135
100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
1 łyżka gorzkiego kakao
składniki na krem:
125g czekolady gorzkiej
100ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50g masła
2-3 łyżki likieru irish cream
przygotować makaroniki: białka ubić na sztywno, dodać 35g cukru pudru i ubić maksymalnie przez ok. 3 minuty. 135g cukru pudru przesiać z mąką migdałową i kakao. wmieszać sypkie składniki do białek.
przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć równe krążki na blachę wyłożoną pergaminem. blachą należy delikatnie, ale stanowczo uderzyć o miękką powierzchnię, np. łóżko lub tapczan, by masa równomiernie się rozłożyła, a ewentualne czubeczki pochowały. potem odkładamy blachy na ok. 30-40 minut, by makaroniki podeschły i utworzyła się na nich cienka skorupka (będzie można bez przyklejenia dotknąć je delikatnie palcem). piec w 140 stopniach przez ok. 10-14 minut. czas pieczenia w każdym piekarniku może być różny, ale makaroniki nie powinny się zbrązowieć. ostudzić na blaszkach.
przygotować krem: czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować z cukrem oraz kawą, ściągnąć z ognia i dodać czekoladę . po 30 sekundach wymieszać na gładki krem, następnie dodać masło, a na koniec likier. schować do lodówki aż stężeje. można przygotować dzień wcześniej.
ostudzone makaroniki przekładać schłodzonym kremem. przed podaniem schować na kilka chwil do lodówki.
buon appetito! :)
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