Kuchnia

Ciasta 2014

Warstwowe z kremem
Biszkopt:
● 5 jajek
● 3 łyżki cukru
● 5 łyżek mąki pszennej
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● łyżka octu
Krem budyniowy:
● 750 ml mleka
● 3 łyżki mąki pszennej
● 3 łyżki mąki ziemn.
● 2 żółtka
● 15 dag cukru
● 2 op. cukru wanil.
● kostka masła
Oraz:
● 2 galaretki brzoskwiniowe
● duża puszka brzoskwiń
● 40 dag kremu orzechowo- czekoladowego
● 2 wafle w czekoladzie
● op. biszkoptów
● kostka masła
● 330 ml śmietanki 30-proc.
● 5 łyżek cukru pudru
● galaretka cytrynowa
● gorzka czekolada

1.
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (37x25 cm). Pieczemy w temp. 180 °C ok. 40 minut. Studzimy. Przekrawamy na 2 placki.
2.
Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z żółtkami i obiema mąkami. Gotujemy, energicznie mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy i ucieramy z masłem.
3.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1/2 l wody. Dodajemy syrop z brzoskwiń i pokrojone w kostkę owoce.
4.
Na jeden placek wykładamy tężejącą galaretkę. Przykrywamy 2. plackiem. Krem orzechowo-czekoladowy podgrzewamy, mieszamy z pokruszonymi waflami. Wykładamy na placek. Następnie wykładamy krem budyniowy. Układamy biszkopty.
5.
Śmietankę ubijamy z cukrem i galaretką cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Tężejącą wylewamy na ciasto. Posypujemy startą czekoladą.

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/warstwowe-z-kremem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation