Kuchnia

Cukiernia

Ciasto tureckie z jogurtów greckich

Składniki:
640 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
6 jajek
110 g cukru
4 czubate łyżki mąki
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, dodajemy jogurt, mąkę i ekstrakt, chwilkę miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do masy jajeczno-jogurtowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy o średnicy ok. 21 cm wyłożonej w całości papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut (ciasto mocno wyrośnie, ale po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika opadnie). Wyjmujemy, studzimy. Wkładamy na całą noc do lodówki.

Dodatkowo
450 g wiśni mrożonych
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru

Wiśnie wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wiśnie odcedzamy, studzimy. Na schłodzone ciasto przekładamy wiśnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation