Hobby

dekoracje

Zapiekany deser z kaszy jaglanej
Deser jest słodki i sycący, a przy tym zdrowy i po zapakowaniu śmiało możemy go zabrać na piknik.
Składniki
SKłADNIKI:
- kasza jaglana: 1 szklanka
- jabłka: 3 sztuki
- cukier: 0.75 szklanki
- cynamon: 1 szczypta
- skórka cytrynowa (skórka otarta z cytryny): 2 łyżeczki
- jajka: 2 sztuki
- wiórki kokosowe: 0.5 szklanki
- mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
- cukier puder: 2 łyżki
DODATKOWO::
- masło (do wysmarowania miseczek): 3 łyżki
- bułka tarta (do wysypania mieczek): 3 łyżki
- dowolny dżem: 5 łyżek
Czas przygotowania: 70 min.
Sposób przygotowania
1
Kaszę przepłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem, następnie zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i pod przykryciem ugotować oraz wystudzić.
2
1/2 szklanki cukru rozpuścić na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody do powstałego syropu dodać otartą skórkę z cytryny i cynamon, dołożyć obrane i pokrojone w mniejsze cząstki jabłka i tylko potrząsając delikatnie patelnią smażyć kilka minut jabłka.
3
Białka ubić na sztywno i dodać do nich cukier puder i jeszcze chwilę razem ubić na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi
4
Do zimnej kaszy dodać 2 żółtka oraz resztę cukru, dokładnie wymieszać. Małe miseczki nadające się do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dnie ułożyć porcję kaszy na niej ułożyć warstwę odsączonych z syropu jabłek, przykryć je resztą kaszy, a na niej ułożyć kokosową bezę na środku której umieścić po łyżeczce dżemu
5
Piekarnik nagrzać do temp. 200st i wstawić do niego deser na 15min po tym czasie zmniejszyć temp do 120 st i dosuszyć w niej bezę jeszcze około 15 min.
6
Zimne desery przykryć pokrywkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation