Kuchnia

Mniami

Babeczki z malinami i kremem różanym

składniki:
1 jajko
80ml oleju
130g cukru
szczypta soli
50g rozdrobnionego twarogu
220ml maślanki lub kefiru
250g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
90-100g malin (24 maliny)
krem:
350g naturalnego twarożku (gęstego, możemy użyć również mascarpone)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki syropu z płatków róży
1,5 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie, ale zagęści nam trochę serek)
dodatkowo:
12 malin do ozdoby
listki melisy
posypka


1. Wymieszać razem jajko, olej, cukier, sól, twaróg i maślankę.

2. W drugiej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mokre składniki i bardzo krótko wymieszać, tylko do zwilgotnienia składników.

3. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić do połowy ciastem. Do każdej foremki włożyć po 2 maliny i przykryć pozostałym ciastem.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez 23-25 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i babeczki wyjąć z formy.

5. Wymieszać razem serek, cukier puder, syrop różny i fix do śmietany.

6. Babeczki przed podaniem udekorować kremem (przełożyć krem do szprycy i wycisnąć na babeczki), posypać posypką, ozdobić malinami i listkami melisy.

Udanych wypieków :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation