Kuchnia

ciasta i masy

Sernik kawowy

SKŁADNIKI:

NA SPÓD:
65g gorzkiej czekolady
65g miękkiego masła
60g brązowego cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
1 jajko
4 łyżki (z lekkim czubkiem) mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z czekoladą i cukrem. Dodać jajko i ponownie utrzeć. Następnie wlać kawę rozpuszczoną w łyżce wody i wsypać mąkę z kakao. Wymieszać mikserem. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem.

PIECZENIE: 175st, 10minut

MASA SEROWA:
1kg sera twarogowego sernikowego (nie homogenizowanego) lub trzykrotnie mielonego tłustego twarogu
250g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki 30%
1,5 szklanki cukru
6 jaj
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej + 4 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki umieścić w dużej misie i zmiksować krótko (tylko do połączenia składników i ujednolicenia masy) na średnich obrotach miksera. Przelać na podpieczony spód.

PIECZENIE II: 175st - 15minut; a następnie 120st - 90minut

WIERZCH:
1 duży kubek (330g) gęstej kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki wymieszać (można mikserem) na jednolitą masę.

PIECZENIE III: 120st, 15minut

Sernik ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.

DODATKOWO:
50g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka masła
2 łyżki śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki umieścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczać co jakiś czas mieszając, aby dobrze się połączyły. Przełożyć do rękawa cukierniczego z obciętym czubkiem (można zrobić to w foliowym woreczku, najlepiej takim na mrożonki). Czekoladę nałożyć w spiralny wzór, a następnie wykałaczką narysować na niej kreski promieniście, na przemian od środka i do środka; lub w inny wzór.

Sernik wstawić do lodówki na 8-12h. Podawać schłodzony, przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation