Kuchnia

Obiad

Makaron z cukinią, czosnkiem, pomidorami i oliwkami
250 g makaronu (dowolny)
2 małe cukinie
80 g oliwek (dałam zielone)
4 duże ząbki czosnku
łyżka oliwy
puszka siekanych pomidorów
odrobina oregano
listki świeżej bazylii
świeżo mielony czarny pieprz
sól

Zagotowujemy wodę na makaron.
W tym czasie: cukinie kroimy na plasterki- ok. 5mm; czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki, oliwki lekko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią plasterki cukinii. Gdy lekko zmiękną, dodajemy czosnek; smażymy, często mieszając. Po kilku minutach dodajemy oliwki i pomidory. Gdy pomidory lekko odparują, doprawiamy całość oregano, pieprzem i solą oraz kilkoma posiekanymi listkami bazylii.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, dekorujemy bazylią.
Całość można też skropić oliwą z oliwek.
Wspaniały smak prostoty, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation