Kuchnia

kulinaria

Domowa biała czekolada z kawą i orzechami

Składniki:

200g masła
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany 30%
400g mleka w proszku (pełne 26,5% tłuszczu)
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 garście grubo posiekanych orzechów ziemnych
4 łyżeczki kawy rozpuszczone w małej ilości wrzącego mleka


Na małym ogniu rozpuszczamy masło, śmietanę, cukier i wanilię. Chwilę podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli nie przerywając mieszania wsypujemy przesiane (!) mleko w proszku. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Gdyby jednak takowe powstały należy całość przetrzeć przez sito. (ja robiłam w termomixie. Dosypywałam mleko cały czas miksując (temp80/obr.5). Z masy odłożyć 1/3 i dodać do niej rozpuszczoną kawę - dobrze wymieszać. Do pozostałych 2/3 masy dodać orzechy i również wymieszać.
Masę białą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (33x23). Jeśli jest już mocno gęsta można sobie pomóc wałkując ją przez folię. Na niej rozsmarować masę kawową (ja dodatkowo posypałam ją jeszcze kokosem, ale nie jest to konieczne). Odstawić do stężenia. Kroić w kwadraty dowolnej wielkości i pakować np w ozdobne paczuszki z celfanu :) Czekolada doskonale się nadaje również do zamrożenia w woreczkach. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego wystarczy wyjąć kawałeczek :) Czekolady wychodzi naprawdę sporo :) Zważyłam ją i wyszło mi 1077 g :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation