Kuchnia

kulinaria

Kawior żydowski - pasta w wątróbki

składniki:

30 dkg wątróbki z kurczaka
2 cebule
3 jajka kurze
4 - 5 łyżek oleju (użyłam słonecznikowego) - w oryginalnych przepisach tłuszcz drobiowy np. gęsi smalec
do smaku: sól, pieprz mielony
dodatkowo: koperek świeży, maca

sposób przygotowania: Wątróbkę bardzo dokładnie oczyściłam z żyłek, przecięłam każdą na m/w połowę wzdłuż i wypłukałam ze wszystkich resztek krwi - można także wymoczyć, kilka razy zmieniając wodę aż ta będzie zupełnie przeźroczysta.

Wątróbkę dokładnie osuszyłam, usmażyłam na suchej patelni (zrobiłam to na teflonowej, bez tłuszczu - nie pryska!) - kawałki muszą być zrumienione ze wszystkich stron i dobrze wysmażone; ostudziłam. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek i drobniutko posiekałam. Cebulę obrałam, posiekałam w drobną kostkę, przesmażyłam do lekkiego zrumienienia na 2 łyżkach oleju. Wątróbkę też drobniutko posiekałam (można zmielić, ale taka grudkowata konsystencja bardziej mi odpowiada), wymieszałam z cebulką i jajami. Doprawiłam solą i obficie świeżo zmielonym pieprzem, dolałam też nieco oleju aby całość była bardziej zwarta. Masa ma mieć wyraźny, pikantny smak. Odstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny aby stężała i smaki się przegryzły. Podałam przybraną pozostałym jajkiem i posiekanym koperkiem - z dodatkiem macy. Świetnie smakuje także z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation