Tajski sernik
Spód:
100 g herbatników petit beurre
200 g wiórek (-ów? :) ) kokosowych
1/2 kostki masła
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka + 2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka mleka kokosowego (400g)
3 pałki trawy cytrynowej
5 liści limonki kaffir
Polewa:
5 łyżek śmietany kremówki
1 tabliczka białej czekolady
3 liście limonki kaffir
Dekoracja:
1 limonka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
Zaczynamy od spodu. Wiórki kokosowe mielimy w blenderze razem z herbatnikami. Do okruchów dodajemy rozpuszczone masło. Wykładamy masą tortownicę i wkładamy ją do piekarnika (nagrzanego do 160 stopni) na 15-18 minut. Wyciągamy i studzimy.
Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe. Trawę cytrynową kroimy na pół i miażdzymy (uwalniamy w ten sposób aromaty). Wrzucamy ją do mleka kokosowego razem z limonką kaffir. Na małym ogniu doprowadzamy mleko do wrzenia i pozwalamy my się zredukować przynajmniej o połowę. Zajmie nam to kilkanaście minut. Co jakiś czas powinniśmy zajrzeć do mleka i przemieszać je, aby się nie przypaliło. Zredukowane mleko odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy się schłodzi usuwamy z niego trawę cytrynową i liście limonki.
W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Do puszystej masy dodajemy zredukowane mleko kokosowe. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy twaróg i mascarpone, potem po jednym jajku i żółtku. Ciaglę wszystko miksujemy. Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki i po raz ostatni wszystko miksujemy.
Masę serową wylewamy na kokosowy spód. Pieczemy przez pół godziny 175 stopniach, potem dopiekamy przez 20-30 minut w 160. Sernik studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
Jeżeli chodzi o dekorację sernika, to ja powtórzyłam patent z aromatyzowaniem śmietanki listkami limonki (zagotowałam śmietankę z listkami limonki kaffir i pozostawiłam do ostygnięcia, następnie usunęłam listki, dodałam do śmietanki białą czekoladę i rozpuściłam wszystko w kąpieli wodnej). Teraz sobie myślę, że doskonale sprawdziłby się kwaśny lukier z sokiem z limonki. Masą oblewamy sernik. Jeżeli ktoś się zastanawia w jaki sposób osiągnęłam tę dziwną fakturę na serniku, odpowiem, że po oblaniu sernika podniosłam tortownicę, która nieco mi się wygięła, a masa na wierzu pomarszczyła. Myślałam, że wróci do siebie, ale po nocy w lodówce okazało się, że nie :)
Na wierzchu sernika umieściłam kandyzowane plasterki limonki. Do garnuszka wsypujemy cukier i taką samą ilość wody. Do zagotowanego syropu wrzucamy plasterki limonki. Gotujemy je przez chwilę. Potem układamy na papierze do pieczenia i suszymi w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez kilka minut. A następnie umieszczamy na serniku. Są w pełni jadalne, choć nieco gorzkawe.
Sernik jest tłuściutki, kremowy, szalenie aromatyczny, niebywale wyrazisty w smaku. Mały kawałek ciasta to podróż na azjatycki kontynent, na plażę z białym piaskiem i lazurowym morzem. Smacznego!
Read more:
http://gotujebolubi.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?86#ixzz2W1z6s8mp
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