Kuchnia

Ryby

Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym

Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym
około 400 g śledzi matiesów w oliwie (odsączonych)
250 g gęstej śmietany 18%
3 łyżki majonezu
2 czubate łyżeczki musztardy ostrej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
cebulka pokrojona w piórka
3 posiekane w kostkę ogórki konserwowe
3-4 kawałki papryki czerwonej konserwowej pokrojonej w paski
łyżeczka czarnego kawioru


Śledzie kroimy w dużą kostkę (lub dzwonka). Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie razem i próbujemy. Do miseczki daje kawałki śledzi, ogórki, piórka cebuli, paseczki papryki i kawior i wszystko zalewam sosem. Mieszam dokładnie.
Smak sosu należy regulować dodawaniem musztardy, to ona ma być wyznacznikiem czy chcemy go bardziej delikatny czy bardziej ostry. Jeżeli sos będzie za ostry wystarczy dodać więcej majonezu. Tak przygotowanego śledzia odstawiam na noc do lodówki, by rano zajadać się nim z pysznym świeżym chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation