Kuchnia

Ryby

RYBA PO GRECKU

Składniki:

1 kg mintaja
2 duże marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
2 cebule
1/2 szklanki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki cukru
Sól
Pieprz (świeżo zmielony)

Wykonanie:

Filety rybne opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby).
Rybę usmażyłam na oleju.
Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). Jarzyny obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do cebuli.
Chwilę smażyłam, następnie podlałam 1/2 szklanki gorącej wody i dusiłam ok 15 minut (jarzyny nie mogą być rozgotowane). Po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusiłam. Pod koniec duszenia dodałam paprykę słodką i ostrą oraz cukier, sól i pieprz świeżo zmielony (do smaku).Gdyby smak jarzyn jest mało ostry, można dodać sok z cytryny.
Rybę ułożyłam na półmisku w nastepujący sposób: na dno naczynia położyłam jarzyny, na jarzyny ułożyłam usmażoną rybę i przykryłam warzywami. Ryba po grecku jest bardzo smaczna na ciepło i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation