Kuchnia

na słodko

Składniki na ciasto:

- 9 białek

- 4 żółtka

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka oleju

- 1 łyżka kakao

- 3 łyżki suchego maku

- 1 opakowanie kisielu wiśniowego



Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:

I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki

II - 1 łyżkę kakao

III - kisiel wiśniowy

IV - 3 łyżki suchego maku

Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.

Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.



Masa:

- 400 g serka waniliowego np. Danio

- 5 kolorowych galaretek



4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.

Jak lać sciasto: I tak: na początku na środek blachy wylewam 2 łyżki masy żółtej, ciasto troszkę się rozleje tworząc okrągłą plamę i znów na środek tej plamy wlewam kolejne 2 łyżki, tym razem ciasta kakaowego, dalej na środek, na kupkę, ciasto z makiem i potem z kisielem, ciasto jest na tyle płynne, ze będzie się rozlewało, tworząc kręgi, ale można trochę poruszać blachą, by dotarło we wszystkie jej zakamarki, nie mieszać łyżką, by nie popsuć wzorków. To naprawdę nic skomplikowanego, 4 miski, 4 łyżki i do dzieła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation