Kuchnia

na słodko

Makowiec (japoński)

Składniki na ciasto:

1 kostka margaryny

300 g zmielonego dwukrotnie maku

600 g jabłek

9 jaj

400 g cukru pudru

9 czubatych łyżek kaszki manny

1 mały proszek do pieczenia

100 g orzechów włoskich



Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Odłożyć.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać kolejno żółtka. Dodajemy na przemian po 1 łyżce maku i 1 łyżce startych na dużych oczkach jabłek. Następnie dodajemy kaszkę mannę, proszek do pieczenia i pokrojone orzechy włoskie. Na koniec dodać ubite na sztywną piane 9 białek i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.

Piec 1 godzinkę w 180oC.

Po upieczeniu warto polać go polewą czekoladową.



Przepis na polewę czekoladową:



1/3 szklanki wody, 4 łyżki kakao i 200 g cukru wymieszać w garnuszku i zagotować. Na koniec dodać 1 kostkę masła na wyłączonym gazie i wymieszać, aby tłuszcz całkowicie się rozpuścił.

Polać wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation