Kuchnia

Chleb

             SCONES
(8-9 sztuk)
260g mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
70g masła,
40g cukru,
1 jajko,
ok. 120g jogurtu + 2 łyżki do posmarowania wierzchu,
mała szczypta soli,
garść rodzynek (opcjonalnie)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i dokładnie posiekać go z mąką, aż powstanie kruszonka (ja używam do tego zamykanego blendera, dzięki temu mam masło idealnie posiekane w kilka sekund). Dodać pozostałe składniki i krótko zagnieść ciasto ręką, do połączenia składników (jeśli jest za gęste, można dodać trochę więcej jogurtu). Ciasto powinno być gęste, ale może być trochę kleiste.
Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Szklanką o cienkich, ostrych krawędziach (czyli najlepiej taką najzwyklejszą) wycinać bułeczki, można też użyć szklanki o większej średnicy. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować i również wyciąć bułeczki.
Scones umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach. Wierzch każdej bułeczki posmarować jogurtem za pomocą pędzelka.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 12-14 minut, aż będą rumiane. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation